" Mniam, ale pyszne, z czego te placki?"- usłyszałam od mojego Połówka po skosztowaniu. Kiedy dowiedziała się, że z cukinii nie mógł uwierzyć i dopytywał co tam dodałam, że są takie dobre. A no nic nie dodałam :) To po prostu cukinia :) Placuszki zostały polane równie pysznym sosem paprykowym. Nie zostało prawie nic :)
PLACUSZKI
* 0,5 kg średniej cukinii,
* 10 cm pora,
* 1/3 pęczka szczypiorku,
* ząbek czosnku,
* 100 ml słodkiej śmietanki np. 18%,
* 1 jajko,
* 1 żółtko,
* 2 łyżki startego parmezanu,
* około szklanka mąki,
* sól, pieprz,
* oliwa,
SOS
* 0,5 kg filetu z kurczaka,
* 2 duże czerwone papryki,
* 2 duże pomidory,
* cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* łyżka słodkiej papryki,
* papryczka piri piri (opcjonalnie),
* 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* sól, pieprz, cukier,
* masło,
Cebulę, paprykę i obranego ze skórki pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, potem wrzucamy paprykę, a na końcu pomidora i paprykę w proszku. Dusimy na małym ogniu aż papryka zmięknie. W między czasie myjemy i kroimy filet w drobną kosteczkę. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Kiedy papryka zmięknie dodajemy przeciśnięty czosnek i podsmażone mięso. Zalewamy wrzącą wodą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryczką i cukrem, gotujemy 10 min. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i stopniowo wlewamy do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Cukinię myjemy. Wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na małych oczkach tarki jarzynowej. Dodajemy jajko, żółtko, parmezan, śmietankę, czosnek, poszatkowanego para i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dosypujemy mąkę do uzyskania masy odpowiedniej do smażenia. Smażymy na oliwie, na małym ogniu aż placuszki się zarumienią. Podajemy z sosem i ulubioną surówką lub sałatką. U mnie podsmażana na maśle fasolka szparagowa.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz