czwartek, 11 lipca 2013

Drożdżówki z brzoskwinią

Najlepsza i jedna z najpiękniejszych pór w roku. Nie dość, że pogoda idealna, mimo małych przerw z deszczem, to jeszcze sezon owocowo-warzywny w pełni. Uwielbiam ten stan :) W tym roku nie robię przetworów, ale mimo wszystko staram się korzystać z tych wszystkich dobrodziejstw :) Dziś coś na słodko, coś na śniadanie i podwieczorek. Coś brzoskwiniowego :) Delikatne i niezbyt słodkie drożdżówki z brzoskwiniami i kruszonką, idealne do zimnego mleka, ciepłej herbaty i popołudniowej kawy :)


* ok. 0,5 kg mąki,
* szklanka mleka (250ml),
* 30g świeżych drożdży,
* 2 jajka,
* 7- 8 łyżek cukru,
* 50-70g miękkiego masła,
* kruszonka,
* 4 spore brzoskwinie,
* bułka tarta,


Do miski wkruszamy drożdże i zasypujemy je łyżką cukru. Mieszamy żeby "popłynęły". Wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy połowę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę z połowy porcji jaką podałam. Brzoskwinie myjemy i ze skórką kroimy w dość dużą kostkę. Zasypujemy dwoma łyżkami cukru i odstawiamy, aby puściły sok. Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy jajka, masło, resztę cukru i stopniowo mąkę. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy na mniejsze części i formujemy drożdżówki lekko je spłaszczając. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20min. Po tym czasie robimy zagłębienia szklanką tak jak tu. W zagłębienia wsypujemy po pół łyżeczki bułki tartej, aby wciągnęła wilgoć z owoców. Następnie wkładamy brzoskwinie, brzegi ciasta smarujemy mlekiem, a całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180st przez 15-20 min, aż bułeczki zrobią się złocisto-brązowe. Pyszne jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem :) Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to może dodać więcej cukru do ciasta i posypać cukrem wierzch owoców.


SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Jak zrobiłaś ten odnośnik do kruszonki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak piszesz nowy post masz pasek z narzędziami u góry. Jest tam podkreślone słowo "link". Klikasz na niego i wyświetla ci się nowe okienko. Są dwa pola do wypełnienia. W pierwsze pole od góry wpisujesz słowo które ma się wyświetlać w poście czyli np. "kruszonka", a w drugie pole kopiujesz adres strony do której ma cię kierować link. Żeby kierował bezpośrednio do przepisu, a nie do całego bloga musisz kliknąć na dany przepis i dopiero ten adres skopiować.

      Usuń