wtorek, 29 stycznia 2013

Cebularze

Nie jest to oryginalny przepis na cebularze lubelskie, które są wpisane na listę produktów tradycyjnych tak jak np. krakowski obwarzanek czy oscypek, ale są równie smaczne. W oryginalnym przepisie cebula zmieszana jest z makiem, a u mnie mak służy jako posypka ciasta. Odbiegłam również od oryginału posypując je serem żółtym. Nie potrafię jednak nazwać ich inaczej. Może jedynie pasowało by bułka z cebulą? Nie wiem, my nazywamy je cebularzami :)



CIASTO:
* 250ml mleka,
* 50g świeżych drożdży (pół kostki),
* 2 łyżeczki cukru,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 4-5 łyżek oliwy,
* 400-500g mąki,.

NADZIENIE:
* 5-6 dużych cebul,
* 2 łyżeczki majeranku,
* duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
* 2 łyżki kwaśnej śmietany,
* 1 żółtko,
* 10-15 dag startego sera żółtego,
* 2-3 łyżki suchego maku,
* sól, pieprz,



Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko. W małej miseczce mieszamy pokruszone drożdże z cukrem do momentu aż drożdże "popłyną". W takiej postaci dodajemy je do mleka i mieszamy. Wsypujemy 3-4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na 20-30 min. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oleju aż zmięknie. Solimy na początku co przyspieszy ten proces. Następnie dodajemy majeranek, gałkę i pieprz. Odstawiamy. Kiedy będzie już letnia dodajemy żółtko i śmietanę. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oliwę, sól i stopniowo mąkę. Kiedy zacznie odchodzić od miski przekładamy na stolnicę i zaczynamy wyrabiać. Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy niewielkie kulki które nieco spłaszczamy. Odstawiamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podwoją objętość bierzemy szklankę i w każdej "bułeczce" robimy zagłębienie. Łyżką rozdzielamy farsz. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy makiem, a wierzch nadzienia serem. Pieczemy w piekarniku w 200st przez 15-20 min. Jeśli chodzi o rady to polecam, aby farsz był lekko ciepły ponieważ od zimnego ciasto może opaść. 




SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz