* ciasto,
* 2 kulki mozzarelli,
* 1/2 krążka camemberta,
* 4-5 łyżeczek naturalnego serka do smarowania chleba,
* 3 plastry (1cm) fety z kartonika,
* ok. 5-10 dag sera pleśniowego (np. lazur),
* 2 małe oscypki,
* 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
* świeżo zmielona gałka muszkatołowa ok 1/2 łyżeczki,
* 30-40 dag ulubionego sera żółtego,
* 10 dag salami w plasterkach,
* cebula,
* 4-5 pieczarki,
* koncentrat pomidorowy (lub ketchup),
* 2 świeże papryczki peperoni,
* pieprz cayenne (opcjonalnie),
* suszona bazylia, oregano
Przepis na ciasto już podawałam więc można sobie zerknąć lub zrobić takie jakie Wam smakuje. Z podanego przepisu wychodzą 2 spody więc jeden smarujemy śmietaną zmieszaną z gałką, posypujemy startym serem żółtym i układamy resztę serów pokrojonych w plasterki bądź kosteczkę. Trzeba wziąć pod uwagę, że sery są dość słone. Dlatego też na pizzy znalazły się 3 sery łagodne takie jak mozzarella czy camembert i 3 ostrzejsze i bardziej słone jak feta czy lazur. Spód wysmarowałam śmietaną ponieważ koncentrat pomidorowy jakoś mi nie pasował. Całość posypujemy jeszcze odrobiną sera żółtego. Drugi spód smarujemy koncentratem, posypujemy serem, układamy plasterki salami, papryczkę pokrojoną w paseczki, pieczarki i cieniutkie krążki cebuli, zioła, na koniec jeszcze troszkę sera żółtego. Jeśli ktoś tak jak my lubi ostre smaki może może posypać jeszcze odrobiną pieprzu cayenne. Pieczemy w 200-220st przez 15-20 min. Obie wyszły rewelacyjnie i smaczniejsze niż w pizzerii:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz