Wiecznym problemem w zrobieniu pizzy było ciasto. Zawsze wychodziło
albo za grube, albo za twarde. Metodą prób i błędów doszłam to wersji jaką
dzisiaj prezentuję. Szczerze mówiąc nie znam dokładnych proporcji, co musicie mi
wybaczyć. Zawsze robię je "na oko":) Podam mniej wiecej ile czego, a jeśli komuś
przypadnie do gustu mój przepis i będzie chciał go wykonać to niech kieruje się
też swoją kulinarną intuicją:) Niestety mojej pizzy zarzuca się brak
ekonomiczności a mnie wróży bankructwo. Bo gdybym miała własną pizzerie i robiła
tak "wypasioną" pizze to poszłabym z przysłowiowymi torbami:) No może nie żałuję
składników ale to nie pizzeria tylko moja kuchnia:)
CIASTO: (na 2 ok 35cm spody)
* ok 70-80 dag mąki
tortowej,
* 3/5 kostki świeżych drożdży,
* ~szklanka mleka,
* 1/4
szklanki oleju,
* sól, cukier,
DODATKI:
* podwójna pierś
z kurczaka,
* 20-30dag pieczarek,
* ananas z puszki,
* kukurydza,
* papryka czerwona,
* cebula,
* 2-3 ogórki konserwowe,
*
koncentrat pomidorowy (lub ketchup)
* 30-40 dag sera żółtego,
* przyprawa
kebab-gyros,
* bazylia, oregano,
* rozmaryn, tymianek,
* papryka w
proszku,
Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, solimy. W osobnej małej miseczce
kruszymy drożdże i posypujemy cukrem (ok łyżeczkę). Drożdże pod wpływem cukru
zaczynają się rozpuszczać, dzięki czemu unikniemy długiego mieszania. Wlewamy je
do mleka, dodajemy tyle mąki aby powstało dość gęste ciasto, ale żeby jeszcze
się lało. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie dodajemy olej i tyle mąki aby można było zacząć wyrabiać ręcznie.
Nie za dużo żeby nie było za twarde. Po dokładnym wyrobieniu ciasta dzielimy je
na 2 części, a każdą rozwałkowujemy na ładne okrągłe spody.
Przekładamy na wysmarowane blachy na których będziemy piec i znów
czekamy aż wyrośnie. Potem wystarczy tylko wygnieść delikatnie palcami środek
gdzie będą dodatki a ranty zostawić. Posmarować koncentratem lub ketchupem i
układać to co się lubi najbardziej na pizzy:)
Ja dałam kurczaka podsmażonego
na przyprawie kebab-gyros, którego skomponowałam ze słodkim ananasem i kwaśnym
ogórkiem, Nie mogło zabraknąć pieczarek i kukurydzy którą uwielbiam. Dla
kontrastu czerwona papryka,a dla smaku cebulka i duuuuużo ziół, na wierzch
tradycyjnie ser. Pieczemy ok 20-30 min w 200st bez termoobiegu.
W związku z
tym, że przepis bierze udział w akcji biało-czerwonej na wierzchu nie mogło
zabraknąć sosu czosnkowego i ketchupu:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz