Jak zwykle proste i szybkie danie. Na pewno znane, a przynajmniej
sposób panierowania dobrze znany:) Tak myślę:) Jak już kiedyś wspomniałam nie
mam ostatnio czasu na wymyślne dania, więc wrzucam to co mogę. Danie z serii
" - Kiedy będzie obiad?
- Jak się ziemniaki
ugotują"
* podwójna pierś z kurczaka,
* płatki kukurydziane,
* oliwa
do smażenia,
* 2 jajka,
* czosnek granulowany,
* słodka papryka w
proszku,
* estragon,
* sól i pieprz,
Pierś myjemy,
osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do mięsa.
Ja zawsze robię to przez woreczek bo nie chlapie na prawo i lewo, i nie trzeba
myć tłuczka:) Taka oszczędność czasu:) Na talerz wbijamy jajka. Wsypujemy
wszystkie przyprawy. Na drygi talerz wsypujemy płatki. Trochę je rozdrabniamy.
Moczymy kotleciki w jajku, następnie dokładnie obtaczamy w płatkach i wrzucamy
na rozgrzaną patelnię. Smażymy na średnim ogniu bo czosnek może się trochę
przypalać ale nie na zbyt małym bo filet najlepiej smakuje po dość krótkim
smażeniu. Nie robi się wtedy suchy. I co? I gotowe. Ja podałam go z
ziemniaczkami. A witaminki były w surówce ze świeżej sałaty i jajka na twardo
pokrojonego w kostkę, które połączyłam odrobiną śmietany z majonezem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz