poniedziałek, 31 października 2011

Ekspresowa zupa jarzynowa

Nie ma czasu, a w brzuszku burczy? Więc trzeba się brać do roboty:) Moja ulubiona zupa, a przy tym sycąca. Na pusty brzuch najlepiej coś ciepłego.



* pojedynczy, duży filet z kurczaka,
* gotowa mieszanka mrożonych warzyw,
* rosół lub gotowy wywar z kostki,
* 3-4 łyżki ryżu,
* cebula,
* masło,
* śmietana do zup,
* curry,
* koperek,
* natka pietruszki,
* vegeta,
* sól i pieprz,


Skoro ma być szybko bo odgłosy brzusia dają się we znaki to podwijamy rękawy i do dzieła:) Kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, u mnie to były paseczki.Przyprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy krótką chwilę. Zalewamy gorącym wywarem, u mnie był z bulionetki:) Dodajemy mieszankę warzyw, najlepiej taką 7-skłanikową. Ja dodatkowo kupuję mrożoną brukselkę i dodaję bo ją uwielbiam. Nie ma wtedy kłótni kto miał więcej brukselek:) Wsypujemy ryż i gotujemy aż zmięknie. Przyprawiamy do smaku. Zalewamy śmietaną. Rozlewamy na talerze. Posypujemy świeżą natką, koperkiem i "szamamy". Szybko? Szybko, a w dodatku smacznie:)





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz