poniedziałek, 17 października 2011

Penne 4 sery z brokułami

Przepis jak zwykle szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Ostatnio niestety mam czas na przygotowywanie tylko ekspresowych dań, a ten makaron to takich należy.


* makaron rurki (może też być inny np. spaghetti),
* średni brokuł,
* 4 rodzaje serów (ja użyłam lazura, gruyera, camemberta i ricotty, ale można też

   lazura, wędzonego salami, mozzarelli i camemberta, po ok. 50-70g)
* 0,5l śmietany kwaśnej 18%,
* szklanka mleka,
* cebula,
* tymianek,
* czosnek,
* kurkuma, gałka muszkatołowa,
* sól, pieprz, 




Gotujemy makaron. Podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się zarumienią wlewamy śmietanę. Doprawiamy gałką, pieprzem, kurkumą. Dodajemy tymianek. Z solą wstrzymujemy się do końca bo sery są dość słone. Do lekko bąbelkującej śmietany dodajemy wszystkie sery starte na tarce jarzynowej. Czekamy aż się rozpuszczą i wtedy regulujemy sobie gęstość sosu mlekiem. Kiedy konsystencja jest idealna można ewentualnie dodać sól, ale ja tego nigdy nie robię. Do naszego pięknego, żółciutkiego sosiku dodajemy ugotowane różyczki brokułowe. Całość wlewamy do odcedzonego makaronu i mieszamy żeby cały sos go obtoczył. Rozkładamy na talerze i wcinamy :)



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz