Ten przepis przywiozłam z Włoch. Bardzo mi posmakował, więc często
go robię. W dodatku nie wymaga dużego nakładu czasu :) Nadaje się na
obiad i popołudniową przekąskę.
* makaron rurki
(penne),
* 2 puszki
tuńczyka w oleju,
* serek topiony w plasterkach,
* 250 ml śmietany w kubku
18%,
* 2 ząbki czosnku,
* szczypiorek,
* sól, pieprz,
Na
początek gotujemy makaron najlepiej al'dente. Odcedzamy i uwaga nie przelewamy
zimną wodą. Szybko wkładamy z powrotem do gorącego gara. Dodajemy rybkę, może też
być w sosie własnym zamiast w oleju. Mieszamy. Pod garnkiem utrzymujemy
minimalną temperaturę, byle nie za wysoką bo zacznie się przypalać. Rwiemy
plasterki sera, od czasu do czasu mieszając. Zalewamy śmietanką, dodajemy rozgnieciony czosnek. Jak
ktoś nie lubi to bez czosnku też jest smacznie:) Na koniec świeży szczypiorek i
na talerze. Mmmmm palce lizać!!!! Najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu. Chcąc
go odgrzać trzeba uważać bo łatwo się przypala. Najprościej podlać go mlekiem
albo olejem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz