sobota, 17 września 2011

Makaron z tuńczykiem w sosie serowo-śmietanowym

Ten przepis przywiozłam z Włoch. Bardzo mi posmakował, więc często go robię. W dodatku nie wymaga dużego nakładu czasu :) Nadaje się na obiad i popołudniową przekąskę.


* makaron rurki (penne),

* 2 puszki tuńczyka w oleju,
* serek topiony w plasterkach,
* 250 ml śmietany w kubku 18%,
* 2 ząbki czosnku,
* szczypiorek,
* sól, pieprz,





Na początek gotujemy makaron najlepiej al'dente. Odcedzamy i uwaga nie przelewamy zimną wodą. Szybko wkładamy z powrotem do gorącego gara. Dodajemy rybkę, może też być w sosie własnym zamiast w oleju. Mieszamy. Pod garnkiem utrzymujemy minimalną temperaturę, byle nie za wysoką bo zacznie się przypalać. Rwiemy plasterki sera, od czasu do czasu mieszając. Zalewamy śmietanką, dodajemy rozgnieciony czosnek. Jak ktoś nie lubi to bez czosnku też jest smacznie:) Na koniec świeży szczypiorek i na talerze. Mmmmm palce lizać!!!! Najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu. Chcąc go odgrzać trzeba uważać bo łatwo się przypala. Najprościej podlać go mlekiem albo olejem. 





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz