czwartek, 15 września 2011

Gulasz z piersi kurczaka w sosie cebulowo-śmietanowym

Jeśli ktoś tak jak ja ma czasem ochotę na biały sosik to ten jest idealny. Co prawda przepis znalazłam na innym blogu ale jak zwykle musiałam go zmodernizować pod siebie:-) Jest on niezwykle prosty tak więc szkoda się rozpisywać.

Składniki:

* podwójna pierś z kurczaka (średnia),
* 2 duże cebule,
* 500ml śmietany w kubeczku 18%,
* masło,
* estragon,


Kroimy cebulę w kostkę, nie koniecznie starannie, chwilę podsmażamy w rondelku na maśle. Nie za długo żeby się bardzo nie zarumieniła bo sos będzie ciemniejszy a ma być przecież bielutki:-) Zaczynamy ją dusić, można trochę posolić, szybciej zmięknie. Na patelni osobno smażymy pokrojoną w kostkę pierś. Kiedy cebula zrobi się miękka traktujemy ją blenderem żeby sos był bardziej aksamitny. Od razu dodajemy mięsko, zalewamy śmietaną. Z racji tego że ESTRAGON to moje ulubione ziółko dodajemy go do sosu. Nie przesadzajmy bo nadmiar spowoduję gorzkawy posmak. Chwilkę gotujemy i ..... gotowe:-) Gulasz można podawać z ziemniaczkami czy ryżem jak kto woli:-) i oczywiście z jakimiś witaminkami w postaci surówki. 


 

SMACZNEGO!!!        


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz