Składniki:
* podwójna pierś z kurczaka (średnia),
* 2 duże cebule,
* 500ml śmietany w kubeczku 18%,
* masło,
* estragon,
Kroimy cebulę w kostkę, nie koniecznie starannie, chwilę podsmażamy w rondelku na maśle. Nie za długo żeby się bardzo nie zarumieniła bo sos będzie ciemniejszy a ma być przecież bielutki:-) Zaczynamy ją dusić, można trochę posolić, szybciej zmięknie. Na patelni osobno smażymy pokrojoną w kostkę pierś. Kiedy cebula zrobi się miękka traktujemy ją blenderem żeby sos był bardziej aksamitny. Od razu dodajemy mięsko, zalewamy śmietaną. Z racji tego że ESTRAGON to moje ulubione ziółko dodajemy go do sosu. Nie przesadzajmy bo nadmiar spowoduję gorzkawy posmak. Chwilkę gotujemy i ..... gotowe:-) Gulasz można podawać z ziemniaczkami czy ryżem jak kto woli:-) i oczywiście z jakimiś witaminkami w postaci surówki.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz