Jeśli ktoś tak jak ja ma czasem ochotę na biały sosik to ten jest idealny. Co prawda przepis znalazłam na innym blogu ale jak
zwykle musiałam go zmodernizować pod siebie:-) Jest on niezwykle prosty tak więc
szkoda się rozpisywać.
Składniki:
* podwójna pierś z kurczaka
(średnia),
* 2 duże cebule,
* 500ml śmietany w kubeczku 18%,
*
masło,
* estragon,
Kroimy cebulę w kostkę, nie koniecznie
starannie, chwilę podsmażamy w rondelku na maśle. Nie za długo żeby się bardzo
nie zarumieniła bo sos będzie ciemniejszy a ma być przecież bielutki:-)
Zaczynamy ją dusić, można trochę posolić, szybciej zmięknie. Na patelni osobno
smażymy pokrojoną w kostkę pierś. Kiedy cebula zrobi się miękka traktujemy ją
blenderem żeby sos był bardziej aksamitny. Od razu dodajemy mięsko, zalewamy
śmietaną. Z racji tego że ESTRAGON to moje ulubione ziółko dodajemy go do sosu.
Nie przesadzajmy bo nadmiar spowoduję gorzkawy posmak. Chwilkę gotujemy i .....
gotowe:-) Gulasz można podawać z ziemniaczkami czy ryżem jak kto woli:-) i
oczywiście z jakimiś witaminkami w postaci surówki.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz