Zawsze miałam dylemat co zrobić z mięskiem z rosołu. Udka to
wiadomo, na patelnie i do ziemniaczków. Ale często zdarza mi się gotować na
skrzydełkach, które potem nie nadają sie do odsmażenia bo się po prostu
rozpadają. Nie mówię już o wołowinie z którą kompletnie nie miałam co zrobić.
Niby można schrupać bo lubię, ale szukałam jakiegoś sposobu na praktyczne
wykorzystanie i znalazłam:) Pasztet!!!
* mięso z rosołu (u mnie ok. 6-7 skrzydełek, 2 duże, mięsiste kawałki
szponderka),
* warzywa z rosołu (marchew, por, seler, pietruszka, czosnek,
kapusta włoska),
* 30-40 dag wątróbki drobiowej,
* kajzerka,
* 2-3
jajka,
* gałka muszkatołowa,
* czerwona papryka w proszku,
* sól,
pieprz,
Mięso mielimy razem z warzywami. Najlepiej 2 razy. Wątróbkę
gotujemy i również mielimy. Kajzerkę moczymy w rosole, odciskamy. Łączymy
wszystkie składniki, doprawimy do smaku świeżo startą gałką, szczyptą papryki
dla koloru, sola i pieprzem. Dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy.
Pieczemy w 200st przez mniej, więcej godzinę. U mnie trochę dłużej bo miałam
dość dużą formę. Właściwie to go dopiekałam bo jak go wyjęłam to z wierzchu i na
patyczek był ok, ale od spodu wydawał mi się zbyt mokry. W każdym razie udał się
i był pyszny:)
SMACZNEGO!!!
Mam pytanie: Ile tą wątróbkę trzeba gotować??
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz odpisuję :) Wątróbka jest delikatna, więc myślę, że wystarczy jakieś 10-15 min. Potem jeszcze się piecze :)
UsuńA co jeśli mięso z rosołu to jest pasztet?
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz rosół gotowany na pasztecie? Osobiście nie próbowałam.
UsuńA co robimy z jajkami? Pisanki? :)
OdpowiedzUsuń