piątek, 18 listopada 2011

Pasztet wprost z rosołu

Zawsze miałam dylemat co zrobić z mięskiem z rosołu. Udka to wiadomo, na patelnie i do ziemniaczków. Ale często zdarza mi się gotować na skrzydełkach, które potem nie nadają sie do odsmażenia bo się po prostu rozpadają. Nie mówię już o wołowinie z którą kompletnie nie miałam co zrobić. Niby można schrupać bo lubię, ale szukałam jakiegoś sposobu na praktyczne wykorzystanie i znalazłam:) Pasztet!!!

darmowy hosting obrazków

* mięso z rosołu (u mnie ok. 6-7 skrzydełek, 2 duże, mięsiste kawałki szponderka),
* warzywa z rosołu (marchew, por, seler, pietruszka, czosnek, kapusta włoska),
* 30-40 dag wątróbki drobiowej,
* kajzerka,
* 2-3 jajka,
* gałka muszkatołowa,
* czerwona papryka w proszku,
* sól, pieprz,


Mięso mielimy razem z warzywami. Najlepiej 2 razy. Wątróbkę gotujemy i również mielimy. Kajzerkę moczymy w rosole, odciskamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawimy do smaku świeżo startą gałką, szczyptą papryki dla koloru, sola i pieprzem. Dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy. Pieczemy w 200st przez mniej, więcej godzinę. U mnie trochę dłużej bo miałam dość dużą formę. Właściwie to go dopiekałam bo jak go wyjęłam to z wierzchu i na patyczek był ok, ale od spodu wydawał mi się zbyt mokry. W każdym razie udał się i był pyszny:)

darmowy hosting obrazków


SMACZNEGO!!!

5 komentarzy:

  1. Mam pytanie: Ile tą wątróbkę trzeba gotować??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję :) Wątróbka jest delikatna, więc myślę, że wystarczy jakieś 10-15 min. Potem jeszcze się piecze :)

      Usuń
  2. A co jeśli mięso z rosołu to jest pasztet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz rosół gotowany na pasztecie? Osobiście nie próbowałam.

      Usuń
  3. A co robimy z jajkami? Pisanki? :)

    OdpowiedzUsuń