czwartek, 10 listopada 2011

Serduszka w sosie

Jedzonko smaczne, aczkolwiek nie koniecznie lubiane. Podroby mają niestety swoich amatorów i ich przeciwników. Ja należę do tych pierwszych. Uwielbiam serduszka, wątróbkę i żołądki. Bardziej wolę drobiowe, ale wieprzowymi czy wołowymi nie pogardzę jeśli są dobrze zrobione:) Dzisiejsze jedzonko (wiem będę nudna) jest niezwykle proste w wykonaniu. Praktycznie to taki rodzaj gulaszu:)

darmowy hosting obrazków

* 1kg serduszek drobiowych,
* duża cebula,
* czosnek,
* vegeta,
* natka pietruszki,
* listek laurowy,
* majeranek,
* olej,
* mąka do zagęszczenia sosu,
* śmietana słodka do sosów,
* sól, pieprz,



Serduszka bardzo dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Kroimy na połówki. Podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy serduszka. Chwilę smażymy, następnie dusimy. Zalewamy wodą, dodajemy zioła i przyprawy. Gotujemy dość długo do zupełnej miękkości. Robimy zasmażkę i zagęszczamy sos. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy. Wlewamy śmietanę i gotowe:) Ja podałam z kaszą i surówką z sałaty lodowej i pomidorów, polanej sosem z oliwy, majonezu, bazylii i oregano (doprawionej do smaku solą i pieprzem).

darmowy hosting obrazków

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz