Jedzonko smaczne, aczkolwiek nie koniecznie lubiane. Podroby mają
niestety swoich amatorów i ich przeciwników. Ja należę do tych pierwszych.
Uwielbiam serduszka, wątróbkę i żołądki. Bardziej wolę drobiowe, ale wieprzowymi
czy wołowymi nie pogardzę jeśli są dobrze zrobione:) Dzisiejsze jedzonko (wiem
będę nudna) jest niezwykle proste w wykonaniu. Praktycznie to taki rodzaj
gulaszu:)
* 1kg serduszek drobiowych,
* duża cebula,
* czosnek,
*
vegeta,
* natka pietruszki,
* listek laurowy,
* majeranek,
*
olej,
* mąka do zagęszczenia sosu,
* śmietana słodka do sosów,
* sól,
pieprz,
Serduszka bardzo dokładnie płuczemy i oczyszczamy.
Kroimy na połówki. Podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy serduszka.
Chwilę smażymy, następnie dusimy. Zalewamy wodą, dodajemy zioła i przyprawy.
Gotujemy dość długo do zupełnej miękkości. Robimy zasmażkę i zagęszczamy sos.
Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy. Wlewamy śmietanę i gotowe:) Ja
podałam z kaszą i surówką z sałaty lodowej i pomidorów, polanej sosem z oliwy,
majonezu, bazylii i oregano (doprawionej do smaku solą i
pieprzem).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz