Sos idealny do kanapek, pizzy, zapiekanek i do czego kto jeszcze
chce. Dla mnie do wszystkiego bo uwielbiam czosnek w każdej postaci. Szybko się
go robi i nie trzeba posiadać jakichś specjalnych umiejętności ani sprzętu. Nie
jest koniecznie "całuśny" ale pyszny i zdrowy. Najlepiej smakuje jedzony we
dwoje nie muszę chyba mówić dlaczego:)
* 3-4 duże ząbki czosnku,
* 3-4 łyżki majonezu,
* ocet,
*
woda przegotowana,
* cukier,
Czosnek przeciskamy przez
praskę, dodajemy do majonezu. Ja użyłam Helmans Babuni bo uważam że jest
najbardziej odpowiedni ze względu na swój aksamitny smak i konsystencję.
Wsypujemy 2-3 łyżeczki cukru, wlewamy ok 1-2 łyżki octu i za pomocą zimnej
przegotowanej wody nadajemy mu odpowiednią dla nas konsystencję. Do kanapek
troszkę gęstszy a np do pizzy rzadszy. Wedle uznania. Najlepiej kierować się
własnym smakiem i w zależności od tego dodawać więcej lub mniej danego
składnika:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz