środa, 9 listopada 2011

Sos czosnkowy

Sos idealny do kanapek, pizzy, zapiekanek i do czego kto jeszcze chce. Dla mnie do wszystkiego bo uwielbiam czosnek w każdej postaci. Szybko się go robi i nie trzeba posiadać jakichś specjalnych umiejętności ani sprzętu. Nie jest koniecznie "całuśny" ale pyszny i zdrowy. Najlepiej smakuje jedzony we dwoje nie muszę chyba mówić dlaczego:)

darmowy hosting obrazków

* 3-4 duże ząbki czosnku,
* 3-4 łyżki majonezu,
* ocet,
* woda przegotowana,
* cukier,



Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do majonezu. Ja użyłam Helmans Babuni bo uważam że jest najbardziej odpowiedni ze względu na swój aksamitny smak i konsystencję. Wsypujemy 2-3 łyżeczki cukru, wlewamy ok 1-2 łyżki octu i za pomocą zimnej przegotowanej wody nadajemy mu odpowiednią dla nas konsystencję. Do kanapek troszkę gęstszy a np do pizzy rzadszy. Wedle uznania. Najlepiej kierować się własnym smakiem i w zależności od tego dodawać więcej lub mniej danego składnika:)




SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz