piątek, 18 października 2013

Zupa gulaszowa

Nie ma nic lepszego na zimne dni. Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Zupa jak to moja mama mówi "z wkładką". Można się nią najeść do syta i pominąć drugie danie jeśli nie mamy czasu go gotować. Podejrzewam, że przepisów na zupę gulaszową jest wiele. W sumie ja też robię różne jej wersje. Zależy co mamy w lodówce lub na co akurat mamy ochotę. Dodatki dowolne :) A u mnie dziś z papryką.


* 60 dag wołowiny (u mnie pręga),
* 1 duża papryka,
* puszka pomidorów,
* 4-6 ziemniaków,
* 1 duża cebula,
* 1 marchewka,
* kawałek selera,
* 2 listki laurowe,
* kilka ziarenek ziela angielskiego,
* oliwa,
* sól, pieprz,
* 1-2 papryczki chili,
* łyżka słodkiej wędzonej papryki,


W garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Przyprawiamy słodką papryką, wrzucamy listki, ziele i papryczki. Obieramy marchew i selera. Połowę marchewki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko dusimy około pół godziny. Następnie zalewamy wszystko wrzącą wodą, dodajemy kawałki selera i pozostałą część marchewki pokrojoną np. w słupki. Gotujemy aż mięso zmięknie zupełnie i będzie rozpływać się w ustach. Trwa to około godziny. Po tym czasie wlewamy zmiksowane pomidory, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i paprykę w paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Na koniec można wyciągnąć selera, duże kawałki marchewki, listki i ziele żeby się nie plątały po talerzu :)


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz