* kości wieprzowe,
* 2 marchewki,
* 2 pietruszki,
* średni kalafior,
* 4-5 ziemniaków,
* pół szklanki zielonego groszku,
* śmietanka do zup,
* sól, pieprz,
Kości myjemy, marchew i pietruszkę obieramy. Dzielimy na mniejsze części, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy wywar. Gotowy przelewamy przez gęste sito, aby pozbyć się niepożądanych zanieczyszczeń. Do czystego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podzielonego na różyczki kalafiora i groszek. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Doprawiamy do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę. Można posypać natką lub koperkiem. Micha takiej zupy na pewno rozgrzeje w te deszczowe dni :)
Choć nie przepadam zbytnio za zupami, na taką bielutką kalafiorową z zielonym groszkiem chętnie bym się skusiła :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTo miód na moje uszy :)
UsuńUwielbiam kalafiorową:)
OdpowiedzUsuńZwłaszcza z młodego kalafiora :)
Usuń