* 1 nie za duży kalafior,
* pół marchewki,
* 2 pietruszki,
* 1 cebula,
* 1 ząbek czosnku,
* 10-15 cm pora,
* 100 g serka topionego,
* 1l wywaru drobiowego,
* 1 łyżka masła,
* gałka muszkatołowa,
* biały pieprz,
* sól,
* chleb lub bułki do zrobienia grzanek,
* 10-15 dag wieprzowej szynki konserwowej,
Cebulę kroimy w kostkę, pora w cienkie paseczki. Podsmażamy na maśle. Marchew i pietruszkę obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Dodajemy do reszty warzyw i smażymy wszystko około 15-20 min. Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy kolejne 20 min. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę muszkatołową i serek topiony. Wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Na odrobinie masła podsmażamy szynkę pokrojoną w kosteczkę. Na tej samej patelni podsmażamy grzanki. Krem podajemy z grzankami i szynką. Można posypać wszystko szczypiorkiem lub natką pietruszki. Krem jest delikatny, a jednocześnie syty. Dodatek grzanek i szynki sprawia, że można go podać jako samodzielne danie i na pewno nikomu nie będzie burczało w brzuchu :) A jeśli ktoś nie lubi kalafiora,a woli brokuł odsyłam do kremu z brokuła :)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz