wtorek, 24 stycznia 2012

Lekki krem porowo-brokułowy

Przyszedł czas na małą dietę. Na zrzucenie zbędnych kilogramów tłuszczyku. Po przejrzeniu i zapoznaniu się z kilkoma propozycjami diet zdecydowaliśmy się na Dukana. Po szoku związanym z pierwszą fazą radośnie weszliśmy w fazę II. Po tygodniu samych białek każde warzywo smakuje jak najlepszy rarytasik. Tak więc propozycja posiłku na etapie proteiny, warzywa (PW). Krem świetny na gorąco jaki na zimno, zdrowy, lekki i dietetyczny:)


darmowy hosting obrazków


* 1 duuuży brokuł (albo 2 małe),
* 1 duuuży por,
* odtłuszczona kostka rosołowa,
* 1-2 ząbki czosnku,
* listki laurowe,
* ziele angielskie,
* świeży imbir (opcjonalnie),
* sól, pieprz,


Do wrzątku wrzucamy kostkę rosołową, ziele i listki. Chwilę gotujemy. Kroimy pora w talarki i wrzucamy do wywarku:) Myjemy brokuł, dzielimy na różyczki i również do garnka. Kiedy warzywa zrobią się miękkie dodajemy świeżo starty imbir, sprawia on ,że krem daje uczucie rozgrzewania. Do tego wszystkiego przeciśnięty czosnek. Przed użyciem blendera wyjmujemy listki i ziele, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Krem jest pyszny i będzie smakował nawet bez diety. Jedyne co jest w nim dietetyczne to to, że jest bez dodatku tłuszczu.
darmowy hosting obrazków


SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Oj zjadłoby się zjadło, tylko dzisiaj nie dodałabym imbiruuuu! Za gorąco! :)

    OdpowiedzUsuń