Takiego sosiku mi brakowało! Mmmmmm po prostu pycha. Lekki i
smaczny. Pulpeciki bez zbędnego tłuszczu co nie znaczy, że są suche czy coś :)
Jak widać nadal zdrowo i wskazówka wagi odchyla się coraz bardziej w lewo. Po 9
dniach od rozpoczęcia ponad 3 kg mniej. To cieszy i motywuje do dalszych działań
i wytrwania w postanowieniu :)
PULPETY
* 0,5 kg świeżo zmielonego mięsa
drobiowo-wołowego,
* 1 jajko,
* ok. 2 łyżki otrębów owsianych,
*
cebula,
* czosnek (świeży lub granulowany),
* pół pęczka szczypiorku,
* estragon,
* sól, pieprz,
dodatkowo
* odtłuszczona kostka
rosołowa,
* listek laurowy i ziele,
SOS
* 2 puszki pomidorów,
*
pół cebuli,
* 2-3 ząbki czosnku,
* łyżka sosu sojowego,
* świeża
bazylia,
* ziele angielskie,
* liść laurowy,
* sól, pieprz,
Z podanych składników wyrabiamy masę na pulpeciki. U mnie mięsko
było z fileta z kurczaka i chudej pieczeni wołowej. Otręby dodajemy w razie
gdyby masa była za rzadka. Doprawiamy do smaku jak kto lubi. Nie będziemy ich
smażyć jak to się robi tradycyjnie, ale ugotujemy je :) Ja zrobiłam to w wywarze
z kostki, listka i ziela. Uformowane kuleczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy
20-30 min, w zależności od ich wielkości. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką
cedzakową.
Sos przygotowujemy następująco: posiekaną cebulkę wrzucamy do
rondelka z odrobiną gotującej się wody, dosłownie tyle żeby przykryła dno.
"Obsmażamy" do momentu aż woda odparuje a potem jeszcze chwilkę, ale uważając
aby nie przypalić garnka. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z
sosem w którym są. Wrzucamy listek i ziele. Gotujemy pod przykryciem aż pomidory
zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Całość traktujemy
blenderem do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ściągamy z ognia. Na koniec
przeciskamy czosnek, siekamy bazylię i dodajemy do sosu. Nie piszę ile dokładnie
ziół i przypraw bo to każdy zrobi według swojego smaku. Pulpeciki polane sosem
wylądowały na talerzu w towarzystwie surówki ze świeżej kapusty z odrobiną
marchewki i szczypiorku.
SMACZNEGO!!!
jaki fajny przepis, lubię zioła w mięsie i to w dużej ilości. Będą dziś robić te pulpeciki. Polecam rewelacyjną strone z poradami na dietetyczne gotowanie https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412
OdpowiedzUsuń