
PLACUSZKI
* opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku,
* 2 jajka,
* 2-3 ząbki czosnku,
* cebula,
* 2-3 łyżki otrębów owsianych (opcjonalnie),
* zioła prowansalskie,
* sól, pieprz,
SOSIK
* 0,5 kg cielęciny, np. pieczeni,
* cebula,
* 1-2 ząbki czosnku,
* średnia papryka czerwona,
* estragon,
* cząber,
* przyprawa do mięsa duszonego,
* skrobia kukurydziana,
* jogurt naturalny 0%
* sól, pieprz,
Odmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy resztę podanych składników i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Otręby dodajemy dopiero w momencie kiedy masa będzie zbyt rzadka, nie może też być za gęsta. Powinna być taka jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Z racji naszych ograniczeń smażyłam je na suchej patelni, ale jestem pewna, że na oleju czy oliwie będą jeszcze smaczniejsze. Chcąc uniknąć nadmiernego wysuszenia przykryłam je pokrywką i smażyłam na średnim ogniu. W między czasie przygotowywałam sos. Cielęcinę dzień wcześniej pokroiłam i zasypałam przyprawą oraz ziołami. Czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę "podsmażymy", dodajemy aromatyczne mięso, dusimy około 20 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i dusimy jeszcze jakieś 5-7 min. Zalewamy wodą i gotujemy. Ja zalewam zawsze wrzątkiem żeby nie przerwać gotowania. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy 3-4 łyżki jogurtu zmieszanego z 1-2 łyżkami skrobi i szczyptą soli. Tak zagęszczony sos doprawiamy do smaku i gotowe:)

SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz