piątek, 10 lutego 2012

Grzybowe orzotto

Z różnych powodów, nieco większych i nieco mniejszych koniec diety. Nie ma się co rozczulać. Można za to próbować jeść zdrowiej. Dlatego też dziś na obiad orzotto czyli risotto z kaszy. Kasza na pewno zdrowa, a całe danie nie ma wiele kalorii.


darmowy hosting obrazków


* 150-200g kaszy pęczak,
* 250-300g grzybów leśnych (np. podgrzybki),
* cebula,
* szklanka białego wytrawnego wina,
* rozmaryn,
* ok. 2l dowolnego wywaru,
* łyżeczka masła,
* pęczek natki pietruszki,
* sól, pieprz,



Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby. Mogą być mrożone lub tak jak u mnie suszone (mrożone odmrażamy, suszone namaczamy). Po chwili dodajemy suchą, surową kaszę i mieszając od czasu do czasu smażymy, aż wszystkie ziarenka obtoczą się w oliwie. Następnie zalewamy winem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Jeśli wasz wywar tak jak mój jest już słony można się wstrzymać z soleniem na koniec. Kiedy wino odparuje wlewamy po jednej chochelce wywaru co jakiś czas. Kiedy kasza wszystko wypije dolewamy i tak w koło do momentu aż będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i łyżeczkę masła. Można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do mięs.

darmowy hosting obrazków


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz