Z różnych powodów, nieco większych i nieco mniejszych koniec diety.
Nie ma się co rozczulać. Można za to próbować jeść zdrowiej. Dlatego też dziś na
obiad orzotto czyli risotto z kaszy. Kasza na pewno zdrowa, a całe danie nie ma
wiele kalorii.
* 150-200g kaszy pęczak,
* 250-300g grzybów leśnych (np.
podgrzybki),
* cebula,
* szklanka białego wytrawnego wina,
* rozmaryn,
* ok. 2l dowolnego wywaru,
* łyżeczka masła,
* pęczek natki
pietruszki,
* sól, pieprz,
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy
na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby. Mogą być mrożone lub tak jak u mnie
suszone (mrożone odmrażamy, suszone namaczamy). Po chwili dodajemy suchą, surową
kaszę i mieszając od czasu do czasu smażymy, aż wszystkie ziarenka obtoczą się w
oliwie. Następnie zalewamy winem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i
rozmarynem. Jeśli wasz wywar tak jak mój jest już słony można się wstrzymać z
soleniem na koniec. Kiedy wino odparuje wlewamy po jednej chochelce wywaru co
jakiś czas. Kiedy kasza wszystko wypije dolewamy i tak w koło do momentu aż
będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i łyżeczkę masła.
Można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do
mięs.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz