Tak bardzo posmakowały nam placuszki szpinakowe, że postanowiłam
iść za ciosem i zrobić je tym razem z cukinii. Niby znów placki z gulaszem, ale
jakże inne w smaku. Tym razem bardziej egzotycznie bo z kurczakiem doprawionym
curry.
PLACKI
* 2-3 malutkie cukinie,
* biała część średniego
pora,
* 2 jajka,
* dymka ze szczypiorkiem,
* 1-2 ząbki czosnku,
*
bazylia
* oregano,
* otręby owsiane (opcjonalnie),
* sól, pieprz,
SOS
* podwójna pierś z kurczaka,
* 2 duże cebule,
* curry,
* skrobia kukurydziana,
* pół szklanki mleka (u nas o%),
* sól,
pieprz,
Cukinię myjemy, wycinamy gniazda nasienne, nie obieramy
ze skóry. Ścieramy na tarce jarzynowej. Solimy i odstawiamy. Pora drobno kroimy.
Po pewnym czasie odciskamy cukinię z soku który powstał po nasoleniu. Mieszamy z
porem i resztą składników. Otręby dodajemy w razie konieczności, jeśli chcemy
aby masa była gęstsza. Smażymy na rumiano. U nas bez tłuszczu:) Pokrojony w
kostkę filet z kurczaka dzień wcześniej lub co najmniej 2-3 godziny wcześniej
obsypujemy curry i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Cebulę kroimy w pół krążki i
smażymy na suchej patelni. Dodajemy filet i chwilę razem dusimy. Można dolać
odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mleka dodajemy 1-2 łyżeczki skrobi
i wlewamy na patelnię. Kiedy sos zgęstnieje zestawiamy na bok. Polewamy placki i
można jeść:) Pychotka:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz