* makaron spaghetti,
* 2 garście świeżego szpinaku,
* 2 pęczki natki pietruszki,
* 100g orzeszków nerkowca,
* olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek,
* 2-3 ząbki czosnku,
* sól, pieprz,
* ser do posypania np. parmezan,
Makaron gotujemy al'dente. Szpinak i natkę myjemy i osuszmy. Do wysokiego pojemnika wlewamy odrobinę oleju. Ja użyłam oleju z pestek winogron bo jest bezwonny i nie zmienia smaku potrawy. Następnie wrzucamy całą zieleninkę, czosnek i nerkowca. Wszystko traktujemy blenderem od czasu do czasu podlewając olejem. Konsystencja powinna być dość zwarta i nie lejąca. Doprawiamy do smaku. Nie bójmy się go lekko przesolić. Pesto daje się stosunkowo nie wiele do makaronu, tylko tyle aby go obtoczyło więc musi być dość słone. Makaron i pesto mieszamy przed podaniem na talerz. Na koniec posypujemy serem, u mnie był to starty oscypek:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz