Ryba nie tylko zdrowa, ale też smaczna. A w towarzystwie warzyw
jeszcze bardziej. Szukanie dań na diecie jest trudniejsze niż normalnie. Nagle
wydaje się, że już mamy pomysł, a za chwile okazuje się, że zawiera jakiś
składnik który jest zakazany i nie da się go niczym zastąpić. Dołuje, ale stając
na wadze wraca optymizm:) 23 dni i ponad 6kg w dół! To jest dopiero motywacja:)
Tak więc pogłówkowałam nad obiadem i padło na rybę i porządki w lodówce. A co
wyszło? Ryba zapiekana z warzywami:)
* 4-6 filetów z tilapii,
* papryka czerwona,
* 2-3
pomidory,
* por,
* cebula,
* 3-4 ząbki czosnku,
* mała marchew,
* mieszanka dowolnych kiełków,
* świeża bazylia,
* sos sojowy,
*
sól, pieprz,
Rybę nacieramy solą i pieprzem. Warzywa kroimy
dowolnie. W paski, kwadraty, trójkąty czy jak kto lubi:) Pomidory można sparzyć,
obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Dzięki temu będzie mniej wody której i
tak sporo "wyjdzie" z warzyw. Wszystkie pokrojone witaminki mieszamy w misce z
przyprawami, sosem i posiekaną bazylią.
Naprzemiennie z rybą układamy je w naczyniu żaroodpornym i
wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200st na jakieś 40-50 min. Ryba świetnie
przejdzie smakiem i zapachem warzyw. Będzie mięciutka i kruchutka. Danie świetne
dla osób które niezbyt lubią smak i zapach ryby. Warzywa go nieco
usuwają.
SMACZNEGO!!!
W wyniku poszukiwania przepisu na przepyszny obiad, przypadkiem znalazłam się na tej stronie i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona :) Zrobiłam wyżej przedstawioną rybkę, która okazała się bardzo, bardzo Smaczna, a do tego szybciutko się ją robi i nie trzeba byc genialnym kucharzem, aby to cudeńko stworzyć:) polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńRobiłam juz kiedys tez przepis, jest świetny dzisiaj zamierzam zrobić powtórkę. Pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńA czy można sos sojowy zastąpić innym?
OdpowiedzUsuń