czwartek, 9 lutego 2012

Jarzynowa ryba

Ryba nie tylko zdrowa, ale też smaczna. A w towarzystwie warzyw jeszcze bardziej. Szukanie dań na diecie jest trudniejsze niż normalnie. Nagle wydaje się, że już mamy pomysł, a za chwile okazuje się, że zawiera jakiś składnik który jest zakazany i nie da się go niczym zastąpić. Dołuje, ale stając na wadze wraca optymizm:) 23 dni i ponad 6kg w dół! To jest dopiero motywacja:) Tak więc pogłówkowałam nad obiadem i padło na rybę i porządki w lodówce. A co wyszło? Ryba zapiekana z warzywami:)



darmowy hosting obrazków



* 4-6 filetów z tilapii,
* papryka czerwona,
* 2-3 pomidory,
* por,
* cebula,
* 3-4 ząbki czosnku,
* mała marchew,
* mieszanka dowolnych kiełków,
* świeża bazylia,
* sos sojowy,
* sól, pieprz,


Rybę nacieramy solą i pieprzem. Warzywa kroimy dowolnie. W paski, kwadraty, trójkąty czy jak kto lubi:) Pomidory można sparzyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Dzięki temu będzie mniej wody której i tak sporo "wyjdzie" z warzyw. Wszystkie pokrojone witaminki mieszamy w misce z przyprawami, sosem i posiekaną bazylią.
darmowy hosting obrazków


Naprzemiennie z rybą układamy je w naczyniu żaroodpornym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200st na jakieś 40-50 min. Ryba świetnie przejdzie smakiem i zapachem warzyw. Będzie mięciutka i kruchutka. Danie świetne dla osób które niezbyt lubią smak i zapach ryby. Warzywa go nieco usuwają.


darmowy hosting obrazków



SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. W wyniku poszukiwania przepisu na przepyszny obiad, przypadkiem znalazłam się na tej stronie i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona :) Zrobiłam wyżej przedstawioną rybkę, która okazała się bardzo, bardzo Smaczna, a do tego szybciutko się ją robi i nie trzeba byc genialnym kucharzem, aby to cudeńko stworzyć:) polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam juz kiedys tez przepis, jest świetny dzisiaj zamierzam zrobić powtórkę. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można sos sojowy zastąpić innym?

    OdpowiedzUsuń