Mimo, że nie ma sezonu na bób postanowiłam zaspokoić swoją
zachciankę:) Mrożony smakuje równie dobrze jak świeży. Po zmieszaniu wszystkich
składników wyszedł pyszny zielony, wegetariański gulasz:) Bardzo zdrowy, bo
zielone warzywa są źródłem witamin A, C i E oraz błonnika. Poza tym jedząc
zielone warzywka będziemy dłużej piękni i młodzi.
* 0,5kg mrożonego bobu,
* 0,3kg mrożonego zielonego groszku,
*
0,5kg świeżego szpinaku,
* 3-4 ząbki czosnku,
* świeża lub suszona mięta,
* sól, pieprz,
* oliwa,
* chudy boczuś,
Bób i groszek sparzamy najlepiej na durszlaku. Z bobu
ściągamy łupinki. Kroimy czosnek w kostkę, chwilę smażymy na patelni. Dodajemy
grubo posiekany szpinak, następnie bób i groszek. Przyprawiamy do smaku solą
pieprzem i miętą. Chwile razem smażymy. Podajemy z plasterkami grillowanego
boczku:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz