* 0,5 kg mąki pszennej,
* szklanka cukru,
* 5-6 jajek (w zależności od wielkości),
* 0,5 szklanki kefiru,
* 3-4 duże łodygi rabarbaru,
* 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* kostka masła (200g),
* torebka cukru z prawdziwą wanilią,
KRUSZONKA
* 100g mąki,
* 50g masła,
* 50g cukru,
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Łączymy składniki na kruszonkę i wkładamy ją do lodówki. Jajka ubijamy do białości z cukrem waniliowym i zwykłym. Miksując dodajemy masło i kefir. Nadal miksując dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i posypana bułką blachę 25x35. Na wierzchu układamy kawałeczki umytego i obranego rabarbaru. Wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy 35-40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180st. Ciasto pięknie wyrasta. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz ciasta. Palce lizać :)
SMACZNEGO!!!
U mnie dzisiaj robiłam prawie identyko :D
OdpowiedzUsuńJest pycha :)
Usuń