sobota, 18 maja 2013

Krewetki z warzywami, sezamem i solirodem

Szybki dzień, szybkie zakupy, szybkie jedzenie. Dawno nie jedliśmy krewetek. Była promocja, kupiliśmy. Świeże :) Tylko teraz co do tego? Na pewno sałata, pomidory, jakiś lekki sos sałatkowy. Tylko co do tych krewetek? Jak wiadomo po obraniu zostanie ich nie wiele. Trzeba więc uzupełnić braki :) Warzywa. Tak one będą najlepsze. Do tego soliród. Taka sprytna roślinka dzięki której nie trzeba solić. Człowiek uczy się całe życie. Wzięłam z półki w dziale z warzywami nie wiedząc jak nawet smakuje. Pisało tylko, że dobry do ryb i owoców morza. I faktycznie, fajnie się skomponował. Surowy też jest smaczny. No i zdrowy bo nie trzeba solić, a i jod też ponoć posiada :)



* 1/2 kg świeżych krewetek,
* 1/2 małej czerwonej papryki,
* 1/2 małej cukinii,
* 1/2 papryczki chilli,
* 4-5 mini kukurydz,
* 2-3 ząbki czosnku,
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżki sezamu,
* mała garstka solirodu,
* 1/3 pęczka kolendry,


Wszystkie warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Najpierw wrzucamy papryki, chwilę smażymy, potem cukinię, pokrojone kukurydzki, poszatkowany soliród i obrane z pancerzyków krewetki. Smażymy jakieś 10-15 minut. Na koniec wciskamy czosnek, wsypujemy sezam i dodajemy poszatkowaną kolendrę. Podajemy :) Szybko i smacznie. Ja podałam je z mieszanką sałat z rukolą i pomidorami koktajlowymi, polanymi sosem sałatkowym z oliwy, octu winnego, cukru, bazylii i oregano.



SMACZNEGO!!!

2 komentarze: