sobota, 13 lipca 2013

Polędwiczki w miodzie pitnym, buraczki z żurawiną i ogniste ziemniaczki

Na jednym talerzu zebrałam trzy przepisy. Trzy, a każdy od innego autora. Przepis na polędwiczki mam od trzech lat od znajomej Kasi z którą niestety kontakt mi się urwał. Przepis na buraczki mam od koleżanki Edytki :) A ziemniaczki są mojego autorstwa :) Wszystko świetnie się komponuje. Polędwiczki dzięki miodowi mają niepowtarzalny smak, buraczki dodają całości nieco słodyczy, a ziemniaki pazurka. Dzięki przepisowi na polędwiczki polubiłam estragon i właściwie to ten przepis powinien zająć zaszczytne miejsce na blogu. Tak właściwie to od niego się wszystko zaczęło. Cała chęć i potrzeba prowadzenia bloga. Przepis już kilka razy mi zginą więc musi w końcu zostać dodany :)



POLĘDWICZKI
* 1kg polędwicy wieprzowej,
* 150 ml miodu pitnego,
* 250 ml śmietanki 30-36%,
* 1 duża łyżka musztardy typu dijon,
* 1 łyżeczka suszonego estragonu,
* 1 duża łyżka masła,
* sól, biały pieprz,

BURACZKI
* 350g całych buraczków z zalewy,
* 3-4 łyżki żurawiny do mięs,
* mała cebulka,
* pieprz, sól,
* szczypiorek,

* 1-1,2 kg ziemniaków,
* łyżeczka pieprzu cayenne,
* 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
* 2 łyżeczki majeranku,
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
* sól, oliwa,



Ziemniaki obieramy i  kroimy w dużą kostkę. Wsypujemy do nich wszystkie przyprawy, wlewamy odrobinę oliwy i porządnie mieszamy. Pieczemy w 200st. przez 20-30 min. W tym czasie odcedzamy buraczki z zalewy i kroimy je w kostkę. Dodajemy cebulkę również pokrojoną w kostkę oraz żurawinę, sporo pieprzu i sól. Mieszamy. Polędwiczki kroimy w plastry grubości palca. Rozbijamy je dłonią, a następnie oprószamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy je na maśle z obu stron. Każdą stronę smażymy nie dłużej niż minutkę. Następnie zalewamy miodem i dodajemy estragon. Utrzymujemy pod patelnią wysoką temperaturę, aby miód szybciej odparował. Kiedy prawie zniknie z patelni  wlewamy śmietanką zmieszaną z musztardą. Dusimy aż zacznie gęstnieć. Podajemy na talerze, dla kontrastu sałatkę z buraczków posypujemy szczypiorkiem.



SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Polędwiczki z miodzie pitnym - brzmi bardzo zachęcająco! Do tego pyszne dodatki, chętnie wprosiłabym się na obiad :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnością przyjmuję gości:)A polędwiczki gorąco polecam bo naprawdę warto.

      Usuń
  2. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń