poniedziałek, 2 grudnia 2013

Stek z sosem paprykowym i sałatka z roszponki

Danie dla mięsożerców. Delikatny, aromatyczny stek, średnio wysmażony. Do tego pyszny sosik z pieczonej papryki. Całość zwieńcza sałatka z roszponki, pomidorów, owczego sera, polana dresingiem miodowo-musztardowym. Aż mi ślinka cieknie :)


* 2 steki np. z antrykotu,
* łyżka posiekanego rozmarynu,
* 2 ząbki czosnku,
* 3-4 łyżki whisky (lub koniaku),
* papryka żółta,
* papryka czerwona,
* 3/4 szklanki kremówki,
* oliwa,
* łyżeczka masła,
* sól, pieprz,

SAŁATKA
* 2 garście roszponki,
* 2 słodkie pomidory,
* cebula biała lub czerwona,
* 5-8dag sera owczego,
* 2 łyżki ziaren słonecznika,
* łyżka ostrej musztardy,
* łyżka miodu,
* 1-2 łyżki oliwy,
* łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,


Mięso myjemy i osuszamy. Skrapiamy oliwą i whisky. Obtaczamy w rozmarynie i czosnku. Pieprzymy. Odstawiamy na 1-2 godziny. Paprykę pieczemy na górnym poziomie przez 30 min w 200st. Po upieczeniu zawijamy w folię i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ze skóry, miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy pure z papryki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy  łyżeczkę masła. Roszponkę myjemy i osuszamy. Pomidory i ser kroimy w kostkę. Cebulę w cieniutkie piórka. Układamy na talerzu. Łączymy miód, musztardę, oliwę i ocet. Polewamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi nasionami słonecznika. Steki smażymy najpierw po 2 minuty z każdej strony, a potem jeszcze po minucie. Chyba, że ktoś lubi bardziej wysmażony. Na samym końcu solimy. Podajemy na talerz. Polewamy sosem paprykowym. Można podać ze smażonymi ziemniaczkami.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz