wtorek, 10 lipca 2012

Roladki drobiowe z serem i rozmarynem

Danie idealne dla wielbicieli ciągnącego serka:) Delikatny filet z kurczaka i wypływający ze środka ser. W dodatku wszystko podkreśla aromatyczny rozmaryn. Taki rodzaj devolaya, chociaż niektórzy nie uznają tej nazwy w takim wydaniu. Nazywajmy go jak chcemy ważne, że jest pyszny:)



* podwójna pierś z kurczaka,
* ser żółty,
* świeży rozmaryn,
* 2 ząbki czosnku,
* oliwa,
* jajko,
* bułka tarta,
* sól, pieprz,


Filet myjemy i osuszamy. Oddzielamy pojedyncze filety i każdy z nich kroimy tak aby uzyskać większy plaster. Czyli na pół, ale nie do końca i rozkładamy jak książkę:) Posypujemy solą i pieprzem. Na środku kładziemy kawałek sera, kilka igiełek rozmarynu i plasterki czosnku. Wszystko mocno zwijamy, panierujemy w osolonym jajku i bułce tartej. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Dzięki temu mięso przejdzie aromatem rozmarynu, a schłodzone mięso nie rozpadnie się. Smażymy w dość głębokiej oliwie, na małym ogniu żeby nie było surowe w środku. Podajemy z czym kto lubi u mnie była to sałatka z pomidorów i cebulki z odrobiną śmietany i bazylii.



SMACZNEGO!!!

2 komentarze: