czwartek, 21 lutego 2013

Babka ziemniaczana z potrawką z indyka

Na co dzień ziemniaków unikamy. Raz, że są dość tuczące, a dwa, nie cierpię ich obierać. I chyba to jest właśnie główny powód ich braku na naszym stole :) Każdy ma jakieś czynności których nie lubi robić. To jedna z moich. Brak ziemniaków ma jednak swoje plusy. Po za tym, że nie idą nam w bioderka (ale idą inne rzeczy), kiedy już się pojawiają smakują jak nigdy dotąd :) Babka ziemniaczana to jedna z milszych form ziemniaka :) U mnie w domu uwielbiał ją tata. Na długi czas o niej zapomniałam, aż pewnego dnia przypomniał mi o niej mój Połówek. Nie wiem co ta babka ma w sobie, ale faceci ją uwielbiają :)



BABKA
*1,5-2 kg ziemniaków,
* 30 dag chudego boczku wędzonego,
* 2 jajka,
* 1 duża cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* łyżka majeranku,
* sól, pieprz,

POTRAWKA
* 50-70 dag udźca z indyka,
* 20 dag pieczarek,
* 2 duże cebule,
* płaska łyżeczka rozmarynu,
* 1/3 szklanki piwa,
* 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
* 2 łyżki kwaśnej śmietany,
* 1 łyżka mąki,
* sok z cytryny,
* sól, pieprz,

* garść rukoli
* pomidor,
* kulka mozzarelli,
* łyżka posiekanej natki,
* 2-3 łyżki oliwy,
* 2-3 łyżki octu winnego,
* sól, cukier do smaku,



Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Dobrze odciskamy z soku. Dodajemy startą cebulę, jajka, czosnek, majeranek i przyprawiamy do smaku. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na suchej patelni. Dodajemy go do masy ziemniaczanej razem z wytopionym tłuszczykiem. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do formy (u mnie keksówka) i pieczemy godzinę w 200st. Można dodać 1-2 łyżki mąki, ja nie dałam i nic się nie rozpadało, a babka była wilgotna i delikatna. Potrawkę zaczynamy od podsmażenia cebuli pokrojonej w grubą kostkę. Następnie dodajemy pieczarki w plasterkach. Mięso z udźca obieramy z kości i pozbywamy się skóry. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i pieczarek. Wsypujemy rozmaryn, zalewamy piwem i czekamy aż odparuje. Śmietanę mieszamy z mąką, solą, pieprzem, sosem sojowym i odrobiną wody. Wlewamy do mięsa i chwilę gotujemy. Dzięki temu potrawka nabierze właściwej konsystencji. Sosu w potrawce nie powinno być wiele. Tylko tyle aby pokrył mięso i warzywa. Na koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny. Rukolę myjemy i osuszamy. Naciętego pomidora zalewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą i ściągamy skórę. Kroimy w drobną kosteczkę bez gniazd nasiennych. Do miseczki z pomidorem dodajemy oliwę, ocet, natkę, sól i cukier. Powstałą salsą polewamy rukolę i posypujemy mozzarellą pokrojoną również w drobną kosteczkę. Babka wspaniała, potrawka aromatyczna, a do tego pyszna rukola. Mniam :)


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz