środa, 24 lipca 2013

Eklerki z kremem śmietanowo-maślanym

Pyszne, lekkie, idealne na upalne lato. Eklerki :) Jakież to proste. Leciutkie ciasto ptysiowe, przełożone równie lekkim kremem śmietanowo-maślanym. Potwierdzenie, że najlepsze są najprostsze rozwiązania :)


CIASTO
* 250 ml wody,
* 250 g mąki,
* 125 g masła,
* 5 jajek,
* szczypta soli,

KREM
* 0,5 l śmietanki 30%,
* 200 g miękkiego masła,
* 2 żółtka,
* szklanka cukru pudru,
* 2 łyżki ekstraktu (lub cukru) waniliowego,

* czekolada mleczna,
* 50 ml słodkiej śmietanki,


W rondelku gotujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie ubijamy masło z żółtkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Śmietankę również ubijamy, a następnie delikatnie łączymy z ubitym masłem. Odstawiamy do lodówki. Trzeba uważać żeby masa się nie ścięła. Mnie niestety czasem się to zdarza :( Nie zmienia to jej smaku więc się tym nie przejmuję :) Jeśli ktoś ma obawy można ją zastąpić samą ubitą z cukrem śmietanką :) Wystudzone ciasto łączymy mikserem z jajkami. Za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką formujemy podłużne eklerki. Pieczemy 20-30 minut w 200 st. Ostrym nożem przekrawamy wzdłuż na pół i wypełniamy kremem. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Do czekolady dodaję śmietankę, aby była bardziej płynna.


SMACZNEGO!!!

2 komentarze: