środa, 21 listopada 2012

Leniwe z rodzynkami

Ser i rodzynki wydawało by się połączenie idealne. Przecież do sernika dodajemy rodzynki to czemu nie dodać ich do leniwych? Zaopatrzyłam się ostatnio w stolnicę. A właściwie nie ja tylko mój Połówek mi kupił:) Tak, ale miał w tym biznes bo jest wszelkiego rodzaju "kluskojadem". Do tej pory miałam wymówkę bo na moim kuchennym blacie  ciężko toczyło się wałeczki i kuleczki, a teraz nie mam wyjścia:) Także epoka kluskowa rozpoczęta dlatego też owe leniwe powstały:)



* 0,5 kg zmielonego sera białego,
* 20-30 dag mąki,
* 3 jajka,
* 2-3 łyżki rodzynek,
* szczypta soli,

* masło,
* bułka tarta,


Do miski ze zmielonym  serem dodajemy jajka i namoczone wcześniej we wrzątku rodzynki oraz szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy masa jest już dość zwarta wykładamy ją na stolnicę. Wyrabiamy dosypując mąkę aż ciasto stanie się elastyczne. Ilość mąki może się zmienić ponieważ wielkość jajek jest różna i wilgotność sera też. Ciasto dzielimy na mniejsze części, a z każdej toczymy wałeczki o średnicy mniej więcej 3-4 cm. Każdy wałeczek lekko spłaszczamy, ja robię to tłuczkiem do mięsa dzięki czemu mają ładny wzorek. Następnie odkrawamy małe rąby. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-7 min od wypłynięcia. Odcedzone nakładamy na talerze i polewamy bułką tartą podsmażoną na maśle.



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz