piątek, 31 maja 2013

Cytrynowo-miodowy kurczak zapiekany z batatami

Niestety zdjęcia są okropne bo pogoda nie dopisywała i było ciemno, ale kurczak obłędny, więc nie mogłam nie dodać tego przepisu. Na pewno jeszcze nie raz go zrobię i wtedy zdjęcia wymienię. Marynata nadaje mięsu cudowny smak. Wszystko zapieczone w warzywach :) Moje ulubione bataty, cukinia i brązowe pieczarki. Po prostu palce lizać! :)

(Post edytowany 11.07.13r)

 

* 4 udźce z kurczaka,
* 3 bataty,
* 2 małe marchewki,
* 1 pietruszka,
* 15 cm pora,
* 1 cebula,
* 1 papryka czerwona,
* 1 cukinia,
* 250g brązowych pieczarek (to bardziej aromatyczna odmiana),
* szklanka zielonego groszku,
* 3 łyżeczka masła,
* 4-5 gałązek rozmarynu,
* sól, 

MARYNATA
* skórka z całej cytryny,
* sok z całej cytryny,
* 3 suszone papryczki,
* 2 zmiażdżone ziarenka ziela angielskiego, 
* 2-3 ząbki czosnku,
* 2 łyżki miodu (u mnie gryczany),
* kilka gałązek tymianku,
* pół łyżeczki słodkiej papryki,
* 3-4 łyżki oliwy,
* sól,


Mieszamy składniki na marynatę. Mięso myjemy i osuszamy. Marynujemy 2-3 godziny, najlepiej całą noc. Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę. Porcjami dusimy je na małej ilości masła z dodatkiem soli.  Ja podzieliłam je na 3 porcje: bataty, marchewka i pietruszka, następnie por, cebula i papryka, a na końcu pieczarki, groszek i cukinia. Masło nie jest obowiązkowe. Można to zrobić na patelni do grillowania bez tłuszczu. Ja jednak dodałam odrobinę dla smaku. Warzywa nie powinny być miękkie. Chodzi tylko o wstępną obróbkę, aby nie puszczały tyle soku podczas pieczenia. Tak przygotowane wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z mięsem wyjętym z marynaty. Na wierzchu układamy całe gałązki rozmarynu. Pieczemy około godziny w 180st pod przykryciem, 15 minut przed końcem odkrywamy, aby kurczak się zarumienił. Polecam :)



SMACZNEGO!!!

1 komentarz: