wtorek, 22 maja 2012

Deser owocowo-ryżowy

Przepis podpatrzony w programie Pascala. Akurat miałam ochotę na słodki ryż i postanowiłam go wypróbować. Wyszedł bardzo fajny:) Ryż był delikatny, a owoce uzupełniały całość. W oryginale była papaja, a ja użyłam kiwi i banana, który też był polecany. Użyłam też dodatkowo laskę wanilii i korę cynamonu bo nie była bym sobą gdybym nie dołożyła czegoś od siebie:)



* 100g ryżu jaśminowego lub długoziarnistego,
*  laska wanilii,
*  kawałek kory cynamonu,
* cukier z prawdziwą wanilią,
* puszka mleka kokosowego,
* 4-5 łyżek cukru,
* 1 banan,
* 2 kiwi,
* ćwiartka jabłka,
* pół limonki,


Ryż wrzucamy do wrzątku i gotujemy połowę czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzamy, jeśli był w torebce wysypujemy z niej i wlewamy do niego 2/3 puszki mleczka, wanilię i cynamon. Gotujemy na bardzo małym gazie, od czasu do czasu mieszając aż będzie miękki. Następnie wyjmujemy wanilię i cynamon. Dodajemy torebkę cukru z wanilią i łyżkę zwykłego cukru. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Resztę cukru wsypujemy do rondelka i karmelizujemy. Na początek można dodać łyżkę wody żeby cukier łatwiej się rozpuścił. Kiedy karmel będzie ładnie brązowy wlewamy resztę mleczka, ale uwaga bo będzie bardzo strzelać(!). Zmniejszamy temperaturę i gotujemy 10-15 min aż płyn się zredukuje. Owoce kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy odrobinę sokiem z limonki. Do pucharków (kieliszków) wkładamy warstwę ryżu, potem owoców i polewamy karmelem z mleczkiem kokosowym. Pyszny deser, słodki, delikatny ryż, pyszne owoce i gorzkawy karmel :)



SMACZNEGO!!! 

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak też smakuje:) Fajnie przeczytać, że zdjęcia się podobają bo cały czas z nimi walczę i z aparatem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eleganckie, idealne na przyjęcie.

    OdpowiedzUsuń