wtorek, 22 maja 2012

Tortilla z chrupiącym indykiem i fasolą

Kto nie lubi fast food'ów? Sądzę, że mało jest na nie :) Ja też je uwielbiam mimo, że nie są do końca zdrowe. Jednak robienie ich w domu trochę nas usprawiedliwia :) Dlatego postanowiłam zrobić tortille. Niestety same placki kupiłam, ale resztę własnymi rękami zrobiłam.



* 4-6 placków do tortilli,
* sałata lodowa,
* 2 słodkie pomidory,
* czerwona papryka,
* 0,5 puszki czerwonej fasoli,
* 30-40 dag filetu z indyka (kurczaka),
* mielona kolendra,
* papryka w proszku,
* przyprawa do gyrosa,
* czosnek granulowany,
* jajko,
* sól, pieprz,
* bułka tarta ( ew. płatki kukurydziane),
* oliwa to smażenia,
* dowolne sosy,

Jajko mieszamy z przyprawami i odrobiną wody. Indyka kroimy na małe kawałeczki i wkładamy do miseczki z jajkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Ja kupiłam już gotowe kawałeczki indyka, często można je dostać w sklepach, przynajmniej u nas. W międzyczasie kroimy warzywa, odcedzamy i płuczemy fasolę. Mięsko panierujemy w bułce lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na oliwie aż się zarumienią. Placki do tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofalówce. Układamy na nich wszystkie składniki, polewamy sosem, u mnie BBQ i sos czosnkowy. Zwijamy w tortille, najpierw dolną część do środka żeby powstała kieszonka, a potem boki również do środka. Szybko, nie drogo i niestety kalorycznie jak na fast food'a przystało, ale przynajmniej wiemy co jemy:)



SMACZNEGO!!! Czas na piknik 2012

5 komentarzy:

  1. Ja nie lubie. Zupelnie serio. No, chyba, ze domowe - smakuja o niebo lepiej niz kupne, a do tego wiemy, co jest w srodku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety uwielbiam :) Zazdroszczę niechęci do fast fooda. Mnie to gubi niestety. Ale można robić w domciu:)

      Usuń
  2. Chyba zrobię tortillę bo tak dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej hej, nie zgubiłam Cię, mam Twój wpis, tylko warunkiem pojawienia się go u mnie w podsumowaniu jest wymiana banerka na ten z zaproszenia: Zaproszenie. Na durszlaku oczywiście w przepisach jesteś :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń