* 1kg marchwi,
* 1 większa pietruszka,
* 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
* 1 niewielka pomarańcza,
* 1,5 l dowolnego bulionu, ( może być z kostki),
* 125g masła,
* 1 cebula,
* sól, biały pieprz, (ja dałam czarny),
Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem i chwilę obsmażamy. Następnie wrzucamy do bulionu i gotujemy. Dodajemy imbir. Na maśle które zostało na patelni smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. W tym czasie myjemy i sparzamy całą pomarańczę. Połowę ze skórką kroimy w kostkę i wrzucamy razem z podsmażoną cebulą do garnka z marchewką. Gotujemy aż wszystko zmięknie i miksujemy blenderem do uzyskania idealnej konsystencji. Można dolać trochę wody w razie gdyby krem był zbyt gęsty. Doprawiamy do smaku. Jeśli komuś jest mało nuty pomarańczy może tak jak ja dodać na koniec jeszcze sok z pozostałej połówki. Krem wyszedł cuuuudowny i zaskakujący w smaku. Słodkość marchewki, imbir i pomarańcza idealnie połączyły się w słonym bulionie. Jak dla mnie trio idealne:) Podałam z domowymi, razowymi grzankami. Polecam.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz