Pierogi jak sama nazwa mówi dla leniwych:) A ja dziś
miałam taki dzień. Miały być normalne pierogi z serem albo/i z malinami,
ale stanęło na leniwych:) I dobrze bo wyszły smaczniutkie. Zwykle
polewam je bułką tartą podsmażoną na maśle, ale miałam w zamrażarce
malinki i chciałam ich użyć do czegoś specjalnego:) To znaczy do czegoś
co nie stłumi ich smaku. Tak więc powstały leniwe polane sosem
malinowym:)
LENIWE:
* 0,5kg zmielonego sera białego,
* 20dag ugotowanych ziemniaków,
* 2 jajka,
* mąka,
* 2 łyżeczki cukru,
* szczypta soli,
SOS:
* 20dag malin,
* łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
* cukier,
Składniki na leniwe mieszamy w dużej misce stopniowo dosypując mąkę.
Kiedy ciasto przestanie się kleić do ręki przekładamy je na stolnicę i
wyrabiamy aż będzie sprężyste. Odcinamy po kawałku i formujemy wałeczki.
Następnie delikatnie je spłaszczamy. Ja robię to tłuczkiem do mięsa co
dodatkowo zostawia delikatny wzorek. Tak przygotowane "pierogi" wrzucamy
do osolonej, gotującej się wody z odrobiną oleju. Gotujemy 5-7 min od
wypłynięcia. W tym czasie rozmrożone maliny miksujemy z obydwoma
cukrami. Dodajemy tyle cukru ile lubimy:) Cieplutkie leniwce polewamy
sosem i JEMY:) To najfajniejsza czynność:)
PS: do ciasta na leniwe można dodać szczyptę kurkumy żeby były ładnie żółte:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz