* 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka majeranku,
* 1 łyżeczka estragonu,
* 1 łyżka słodkiej papryki,
* 2 łyżki musztardy,
* 2-3 łyżki bułki tartej,
* 3 ząbki czosnku,
* 20 dag boczku w plasterkach,
* 20-30 dag ulubionych warzyw (u mnie mrożona zupa brokułowa),
* 150 g twarożku ziołowego,
* 1 łyżka masła,
* sól, pieprz,
* 1 kg ziemniaków,
* 200 ml śmietanki 18%,
* 20 dag startego sera żółtego,
* gałka muszkatołowa,
Mięso mieszamy z jajkiem, ziołami, musztardą, startym 1 ząbkiem czosnku, papryką, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Odstawiamy do przegryzienia. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie kroimy na ćwiartki. Na maśle delikatnie podsmażamy pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy warzywa i chwilkę podsmażamy. Studzimy. Mieszamy z twarożkiem i doprawiamy. Boczek układamy w poprzek natłuszczonej keksówki, tak aby końce wystawały na zewnątrz. Wkładamy połowę mięsa, warzywa z twarożkiem i drugą połowę mięsa. Przykrywamy wierzch wystającymi końcami boczku. Pieczemy około 25 minut w 180st. Następnie przekładamy do większego naczynia żaroodpornego spodem do góry, ziemniaki układamy dookoła, posypujemy je świeżo startą gałką, polewamy śmietaną, doprawiamy solą i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze 30 min. Podajemy z ulubioną surówką.
SMACZNEGO!!!
Podoba mi się ten przepis, przyda się na nadchodzące święta.
OdpowiedzUsuńOj, na święta na pewno :)
OdpowiedzUsuńBędę próbować piec, pierwszy raz, dziękuje za przepis. k...
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :)
Usuńten twarozek to jakis specjalny, czy zwykły serek do smarowania typu TUREK ?
OdpowiedzUsuń