środa, 13 marca 2013

Pieczeń z mięsa mielonego i warzyw z twarożkiem

Uwielbiam pieczenie z mięsa mielonego. Są soczyste, aromatyczne i pachnące ziołami. Są też bardzo "tolerancyjne" ponieważ przyjmą wszystko co do nich włożymy, a dzięki temu mogą się zawsze zmieniać i smakować zupełnie inaczej. Można je upiec z owocami np. śliwkami czy morelami, można z jajkiem, a ja spróbowałam z warzywami i bez zaskoczenia wyszło smacznie :)



* 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka majeranku,
* 1 łyżeczka estragonu,
* 1 łyżka słodkiej papryki,
* 2 łyżki musztardy,
* 2-3 łyżki bułki tartej,
* 3 ząbki czosnku,
* 20 dag boczku w plasterkach,
* 20-30 dag ulubionych warzyw (u mnie mrożona zupa brokułowa),
* 150 g twarożku ziołowego,
* 1 łyżka masła,
* sól, pieprz,

* 1 kg ziemniaków,
* 200 ml śmietanki 18%,
* 20 dag startego sera żółtego,
* gałka muszkatołowa,



Mięso mieszamy z jajkiem, ziołami, musztardą, startym 1 ząbkiem czosnku, papryką, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Odstawiamy do przegryzienia. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie kroimy na ćwiartki. Na maśle delikatnie podsmażamy pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy warzywa i chwilkę podsmażamy. Studzimy. Mieszamy z  twarożkiem i doprawiamy. Boczek układamy w poprzek natłuszczonej keksówki, tak aby końce wystawały na zewnątrz. Wkładamy połowę mięsa, warzywa z twarożkiem i drugą połowę mięsa. Przykrywamy wierzch wystającymi końcami boczku. Pieczemy około 25 minut w 180st. Następnie przekładamy do większego naczynia żaroodpornego spodem do góry, ziemniaki układamy dookoła, posypujemy je świeżo startą gałką, polewamy śmietaną, doprawiamy solą i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze 30 min. Podajemy z ulubioną surówką.




SMACZNEGO!!!

5 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis, przyda się na nadchodzące święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę próbować piec, pierwszy raz, dziękuje za przepis. k...

    OdpowiedzUsuń
  3. ten twarozek to jakis specjalny, czy zwykły serek do smarowania typu TUREK ?

    OdpowiedzUsuń