środa, 6 czerwca 2012

Dorsz w orzechach

Jak zwykle brak pomysłu na obiad. Szwendanie się po sklepie i oglądanie półek. Coś na szybko, coś dobrego, coś na szybko. Brak pomysłu nadal. Aż tu nagle ładne, małe fileciki dorsza tylko co dalej? Przypomniałam sobie o akcji na "inną" panierkę i wpadły mi w ręce orzechy włoskie. Pomyślałam czemu nie:) Delikatny smak ryby z ostrawym smakiem orzechów. Niebo w gębie:)





* 2-3 filety dorsza (małe),
* 100 g orzechów włoskich,
* mąka,
* jajko,
* suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (gotowa przyprawa),
* sól, pieprz,
* oliwa do smażenia,


SAŁATKA
* sałata masłowa,
* pomidor,
* czarne oliwki,
* pół kalarepy,
* orzechy włoskie,
* pół czerwonej papryki,
* 2-3 łyżki octu winnego,
* 2-3 łyżki oliwy,
* łyżeczka cukru,
* mieszanka ziół do sałatek,
* sól, pieprz,



Rybę myjemy, osuszamy. Jajko mieszamy z przyprawą z suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Orzechy rozgniatamy lub miksujemy blenderem. Najlepiej jak są w większości zmielone na pył, a tylko trochę zostawiamy większych kawałeczków. Dzięki temu lepiej nam będzie panierować. Troszkę orzechów zostawiamy do sałatki. Dorsza obtaczamy w mące, jajku, a następnie w orzechach. Smażymy nie za długo. Ryba jest delikatna i szybko się smaży, a orzechy mogły by się przypalić. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki. Resztę kroimy w kostkę. Oliwę łączymy z octem, cukrem, ziołami, solą i pieprzem. Polewamy wszystko i mieszamy. Pychotka:)





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz