czwartek, 28 czerwca 2012

Kokardki z wędzonym łososiem

Bez wątpienia szybki obiad. Prosty i bardzo smaczny. Zwłaszcza dla tych którzy tak jak ja uwielbiają łososia w każdej postaci. Może nie jest to zbyt chuda ryba, ale zawarte w niej tłuszcze są bardzo zdrowe. W sumie to miałam ochotę na makaron aglio olio, ale jakoś za mało w nim "treści" więc dodałam łososia:)



* dowolny makaron (u mnie kokardki),
* 100g łososia wędzonego,
* 2 ząbki czosnku,
* świeża kolendra (ewentualnie natka pietruszki),
* 1 mini papryczka chili,
* oliwa,
* łyżeczka masła,
* sól,



Makaron gotujemy al'dente. W tym czasie na oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek z chili. Musimy uważać żeby się nie przypalił. Kiedy będzie delikatnie zrumieniony dodajemy pokrojonego łososia i smażymy już dosłownie minutkę. Rybę kroimy dowolnie bo na patelni i tak się rozpadnie po swojemu:) Oliwy musi być dość sporo bo będzie musiała obtoczyć cały makaron. Do ugotowanego, odcedzonego, ale nie przelanego wodą makaronu wlewamy zawartość patelni. Wszystko mieszamy, dodajemy łyżeczkę masła i poszatkowaną kolendrę. W razie potrzeby doprawiamy solą. I gotowe:)



SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Szybki i prosty, ale smak nieziemski ;) dla mnie każde danie z łososiem jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń